Bewerken
Spring naar inhoud
Zoek en boek

80 jaar bevrijding

De Tweede Wereldoorlog in Nederland

In 2025 is het precies 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Overal in het land wordt deze bijzondere mijlpaal herdacht en gevierd. We staan stil bij de jaren van onderdrukking, bij moed en verzet, en bij de vrijheid die sindsdien niet vanzelfsprekend is gebleken.

Tussen 1940 en 1945 leefden miljoenen Nederlanders in angst, onzekerheid en beperking. Huizen werden doorzocht, mensen doken onder, verzetsgroepen ontstonden en velen verloren dierbaren. De oorlog liet diepe sporen na in het landschap én in de samenleving. De bevrijding, in het voorjaar van 1945, betekende een nieuw begin – en die vrijheid koesteren we tot op de dag van vandaag.

Oorlog op de Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden had de oorlog een bijzonder verloop. Door hun strategische ligging waren de eilanden belangrijk voor de Duitse bezetter. Ze werden zwaar bewaakt, voorzien van bunkers en afgesloten van het vasteland. Op Texel vond zelfs na de Duitse capitulatie nog strijd plaats tijdens de Georgische opstand. Vlieland, Terschelling en Ameland maakten deel uit van de Atlantikwall, met talloze bunkers en militaire posten. De bewoners leefden onder strenge controle, vaak in isolatie en met schaarste. Ameland bood onderdak aan onderduikers, waaronder een Joods meisje. Schiermonnikoog, met ruim 600 Duitse soldaten op een kleine gemeenschap, werd pas op 11 juni 1945 bevrijd en was daarmee het laatste stukje bevrijd Nederland.

Bevrijdingsdata per eiland

  • Texel – 20 mei 1945
  • Terschelling – 30 mei 1945
  • Vlieland – 31 mei 1945
  • Ameland – 3 juni 1945
  • Schiermonnikoog – 11 juni 1945
20 mei 1945 - Texel

Terwijl de rest van Nederland op 5 mei de bevrijding vierde, woedde op Texel nog strijd. Op 6 april begon hier de zogeheten Russenoorlog: een opstand van Georgische soldaten tegen hun Duitse bevelhebbers. De gevechten duurden tot 20 mei, toen Canadese troepen het eiland bereikten. Texel wordt hierdoor gezien als het laatste slagveld van Europa.

30 mei 1945 – Terschelling

Hoewel Nederland op 5 mei de vrijheid vierde, bleven Duitse troepen op Terschelling aanwezig. Pas op 30 mei werd het eiland officieel bevrijd. De Duitse bezetting had een grote impact op de eilandgemeenschap, met een aanzienlijke militaire aanwezigheid gedurende de oorlogsjaren.

31 mei 1945 - Vlieland

Vlieland werd op 31 mei bevrijd door de 'Jaffa-Force', een eenheid van het Britse leger. De Duitsers lieten het eiland achter met talrijke bunkers en verdedigingswerken, herinneringen aan de jaren van bezetting. Ze waren echter nog niet weg of de eerste badgasten kwamen alweer naar het eiland, een tiental jaren later ook Duitse badgasten, families waarvan de vader tijdens de oorlog op Vlieland had gezeten. 

3 juni 1945 - Ameland

Hoewel Nederland op 5 mei 1945 officieel werd bevrijd, bleef Ameland nog tot 3 juni onder Duitse controle. Op die dag verlieten de laatste Duitse soldaten het eiland en kon de Nederlandse vlag eindelijk worden gehesen.

11 juni – Schiermonnikoog

Schiermonnikoog was het allerlaatste stukje Nederland dat werd bevrijd, pas op 11 juni 1945. De Duitse troepen op het eiland gaven zich veel later over dan op het vasteland. Dat kwam doordat er nog ruim 600 Duitse soldaten gelegerd waren tegenover slechts een paar honderd eilandbewoners. Pas toen Canadese troepen arriveerden, legden ze hun wapens neer.

De Atlantikwall op de Wadden

80 Jaar bevrijding

De sporen van de oorlog zijn op de Waddeneilanden nog altijd zichtbaar. Maar herinneren is meer dan kijken naar het verleden – het is ook samen stilstaan bij wat vrijheid vandaag betekent. In 2025 is dat precies tachtig jaar geleden. Daarom organiseren de eilanden een reeks bijzondere activiteiten, herdenkingen en culturele programma’s. Van theater en muziek tot excursies en tentoonstellingen: elk eiland brengt zijn eigen verhaal tot leven.