Spring naar inhoud
Zoek en boek

Waddenhoppen

Waddenhoppen van eiland naar eiland

Pak de kaart van Nederland erbij en het lijkt alsof de Nederlandse Waddeneilanden erg dicht bij elkaar liggen. Dan zal het ook wel eenvoudig zijn om van het ene eiland naar het andere te ‘hoppen’. Niets is minder waar. Hoewel de eilanden dicht bij elkaar liggen (de afstand tussen Terschelling en Ameland is 4 kilometer) is er lang niet altijd een directe bootverbinding tussen de eilanden mogelijk.

Voor het Wadden-/eilandhoppen ga je namelijk door het Waddengebied, een dynamisch gebied dat te maken heeft met getij, stromingen, zandbanken en geulen. Door deze natuurlijke invloeden vinden sommigen directe bootverbindingen niet regelmatig plaats. Het bezoeken van de eilanden vanaf de vaste wal en vice versa is via de reguliere veerdiensten wel het gehele jaar door mogelijk.

De eilanden bezoeken via ‘de vaste wal’

Deze optie is de meest eenvoudige mogelijkheid om meerdere eilanden in één vakantie te bezoeken. Waddenhoppen op deze manier is het gehele jaar door mogelijk. Een ander voordeel is dat het niet uitmaakt hoe lang je op ieder eiland verblijft. Heb je het ene eiland bezocht, dan neem je de reguliere boot terug naar de vaste wal, stapt in de auto, op de fiets of neemt het openbaar vervoer en rijdt naar de volgende haven voor het volgende eiland. En onderweg van de ene naar de haven kun je ook nog eens genieten van de Friese waddenkust! Heerlijk toch?

Meer info over de reguliere bootverbindingen, afvaarttijden en tickets? Klik dan op het betreffende eiland:

Naast bovenstaande bootverbindingen is het ook mogelijk om met een watertaxi te reizen. Deze boten zijn kleiner en de vaartijd is vaak korter.

Meer info over de watertaxi’s en sneldiensten vind je hier:

Directe bootverbinding tussen de eilanden

Gebruikmaken van een directe bootverbinding tussen de eilanden onderling
Wil je meerdere eilanden in één vakantie bezoeken, zonder steeds terug te moeten naar ‘de vaste wal’, dan kun je gebruikmaken van de directe bootverbindingen tussen de eilanden. Deze verbindingen vinden voornamelijk in de zomermaanden plaats en worden door verschillende rederijen verzorgd. Hieronder vind je de mogelijkheden om zelf je eigen reis samen te stellen:

Schiermonnikoog <–> Ameland
De directe bootverbinding tussen Schiermonnikoog en Ameland wordt verzorgd door m.s Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en Minerva. Deze overtochten vinden slechts een paar keer per jaar plaats en variëren in duur van 2 ½ uur tot 10 uur. Meer informatie, data en prijzen vind je hier.

Ameland <-> Terschelling
De m.s. Zeehond, m.s. Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en Minerva varen tussen Terschelling en Ameland. Deze overtochten zijn alleen mogelijk met hoogwater en in de zomermaanden. Wil je weten welke tochten gepland staan, kijk dan hier.

Terschelling <-> Vlieland
Voor het vervoer tussen Terschelling en Vlieland kun je van 1 mei tot 30 september gebruikmaken van de snelboot van rederij Doeksen. Deze bootverbinding vindt plaats op dinsdag, woensdag en donderdag m.u.v. de festivals ‘Oerol’ en ‘Into The Great Wide Open’. Meer informatie

Vlieland <-> Texel
Een enkele reis naar Vlieland met of zonder fiets? Of juist van Vlieland naar Texel? Dat is een mooi avontuur! Waddenveer De Vriendschap, een seizoensgebonden passagiers scheepje, brengt je vanaf de haven van Texel naar de haven van Oost-Vlieland en andersom. Meer informatie over ‘De Vriendschap’ vind je hier

Eigen auto en fietsen
Bij het eilandhoppen is het meenemen van een auto niet mogelijk. Een fiets meenemen kan in beperkte mate. Fietsen zijn ook te huur op alle eilanden. Info over de fietsverhuurbedrijven vind je hier:

Overnachten op de eilanden
Tijdens je hopvakantie overnachten in een hotel, vakantiewoning, bed & breakfast, appartement of liever in je eigen tent? Op de eilanden is alles mogelijk! Klik voor de overnachtingsmogelijkheden op het eiland van jouw voorkeur:

Eilandhopper, de zeilende Waddendienstregeling.
De ‘Eilandhopper’ bestaat uit een drietal historische zeilschepen: de Avontuur, de Minerva en de Willem Jacob. In de zomermaanden doet de Eilandhopper onder andere de havens van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog aan. Je kunt er voor kiezen om een hele week mee te zeilen of je boekt een enkele overtocht (met of zonder overnachting). Omdat de tochten met de eilandhopper afhankelijk zijn van wind en getij, duren ze over het algemeen langer dan de reguliere tochten. Bij windkracht 0 wordt het traject met motor afgelegd. En, mocht je het leuk vinden, dan mag je meehelpen met zeilen! Meer informatie.

Waddenhop vakanties-Total Adventure
Waddenhop vakanties biedt eilandhoparrangementen aan variërend van een lang weekend tot anderhalve week waarbij je meerdere Waddeneilanden bezoekt. Je verblijft 2 of 3 nachten per eiland en stapt vervolgens op een historische zeiljacht, snelle rib of een watertaxi naar het volgende eiland, waarbij rekening gehouden moet worden met het getij. Eilandhoppen is één groot avontuur dichtbij huis. Je ervaart het unieke van het Waddengebied optimaal. Ook zul je merken dat elk eiland weer heel anders is. Meer informatie.

ReisCreaties
Als je in één vakantie alle eilanden wilt bezoeken, dan is dat behoorlijk wat puzzelwerk. De getijden en de verschillende afvaarttijden maken het plannen een stukje moeilijker. Het Texelse reisbureau ReisCreaties organiseert Waddenbelevingen. Waddenhoppen van eiland naar eiland of via het vasteland, naar de Nederlandse, Duitse en Deense Wadden, het is allemaal mogelijk. Meer informatie.

Vervoer
Mocht je gaan eilandhoppen, dan kom je aan het einde van je hopvakantie in een andere haven aan dan waar je vertrokken bent. Mocht je met de auto zijn gegaan, dan kun je met het openbaar vervoer of met een taxi terug naar het punt waar je vakantie begon.

Al het bovenstaande nog even rustig nalezen? 
Download hier alle informatie.