Cultuur op Vlieland

Cultuur op Vlieland

Cultuur op Vlieland

Vlieland; als bron van inspiratie. Z’n ruwe vormen, grimmig wolkenpak tegen een lucht van pastel. Ongerept, ongepolijst. Een leven met de elementen op het trefzekere ritme van de getijden. De vele verrassingen van Wad en strand. Vlieland inspireert tot verdieping, tot unieke uitingen van kunst en cultuur. Daarom leggen legio schilders, fotografen, beeldhouwers, keramisten, dichters en musici hun diepste zielenroerselen bloot in woord, vorm, kleur en klank. Dit eiland laat ook hun mooiste kant zien.

Kom een kijken in de kerk. Een huis van God zonder opsmuk, volgens romantici ooit in armoede ‘bij elkaar gejut’. Bezoekers van de Nicolaaskerk weten zich omringd door één brok historie. Het verleden nestelt zich in de houten kolom die het noordelijke en zuidelijke deel van de kerk scheidt. Stoere steunpilaren de originele masten van een op Vlieland gestrand zeilschip. Verhalen van vroeger gaan schuil achter het fraaie kerkinterieur.  

De eeuwenoude zeemanskerk van Vlieland is veel meer dan alleen een gebouw voor de wekelijkse eredienst. Het bedehuis is ook jaren een waardig podium voor uiteenlopende ‘schone kunsten’ onder de vlag van Cultuur bij Kaarslicht en Concerten bij Kaarslicht. Een prachtige ambiance voorklassiek pianorecital tot luchtig theater, een intieme vertelling of een goed gesprek.

Tromp’s Huys is het oudste pand van oost-Vlieland. Voor de deur staat nog één van de fiere kanonnen van het vergane goudschip La Lutine. Het pand (anno 1575) dankt zijn naam aan de persoonlijke bewondering van bewoners voor admiraal Maarten Tromp en zijn zoon opperbevelhebber Cornelis Tromp. 

Denk niet dat Museum Tromp’s Huys zich beperkt tot de exclusieve erfenis van de laatste bewoonster Betzy Akersloot-Berg. Uiteraard ademt het statige scheefgezakte pand in de Dorpsstraat in royale mate de sfeer van zeeschilders, maar deze dik bepleisterde muren vertellen meer verhalen.

Neem oom een plaats in een solo of loveseat in zaal 1 van Podium Vlieland. Die naam suggereert dat er meerdere ruimtes zijn en dat klopt wel een beetje: het eiland zelf is een weerloos toneel zonder grenzen. Podium Vlieland staat synoniem met ‘boeiende gebeurtenissen’. Een breed begrip. Vaak worden films met verdieping gedraaid van het type Arthouse, maar het kan net zo goed een lokaal stuk muziek zijn, kleinkunst op niveau, cabaret of een lezing over Vlielands verleden. Wat je noemt cultuur op schoot: het podium is dichtbij, de sfeer is prettig huiselijk.