• gastvrij
  • rust en ruimte
  • onthaasten

Vlieland
heet je welkom

Ver weg van Nederland en toch best dichtbij ligt Vlieland tussen Waddenzee en Noordzee op anderhalf uur varen van Harlingen. De vakantie begint al op de boot en door de afstand en de tijd krijg je het gevoel weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen en drukte. Starend door de patrijspoorten van de veerboot glijdt je blik over Werelderfgoed Waddenzee, waar hemel en aarde het toneel delen. En telkens denk je: “Waar ligt het nu, dat eiland?” omdat de boot draaiend van links naar rechts zich een weg zoekt door de vaargeulen in dit prachtige natuurgebied.

Als je eenmaal bent aangekomen en je hebt je losgemaakt van de drukte bij de veerterminal ervaar je het eiland pas echt. Auto’s zijn er voor niet-eilanders niet toegestaan. Er zijn genoeg wegen,  schelpenpaden en wandelpaden om wandelend of fietsend het eiland te ervaren. Er heerst een weldadige rust. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland en wordt gedomineerd door de rode vuurtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. De gevels in het dorp doen denken aan vervlogen tijden. Erachter zijn leuke winkeltjes, gezellige bars en intieme restaurantjes.

Prachtige zandstranden strekken zich aan de noordkant uit over de lengte van het eiland. In het zuiden van Vlieland vormen de Wadden de horizon. Er zijn bossen en het prachtige kweldergebied, “de Kroonspolders”.  Middenin de Kroon’s Polders is een nieuwe vogelkijkhut geplaatst. Hier kun je genieten van een veelheid aan vogelsoorten zonder de fauna te verstoren. Het eiland eindigt in een overweldigende zandvlakte, “de Vliehors”.