Het Texelse strand

Bij laagwater aan het Texelse strand ontstaan er zwinnetjes langs de waterkant waarin je als kind heerlijk kunt spelen.

Het Texelse strand is 30 km lang, dus er is plek genoeg voor iedereen

Een zee van ruimte

Het bestaat nog in Nederland: op een warme zomerdag zonder files naar het strand en net zoveel ruimte, gezelligheid en activiteiten als je zelf wilt.

Het Texelse strand is 30 km lang, dus er is plek genoeg voor iedereen. Kies uw eigen favoriete strand: de echte vakantiesfeer bij badplaats De Koog, sportief bezig zijn bij Paal 17 of het gevoel alleen op de wereld te zijn op De Hors in het uiterste zuiden van het eiland. 

Je kunt op Texel zorgeloos zwemmen en ook voor jonge kinderen is het veilig op het strand. Ze vermaken zich eindeloos in een zwin, een ondiep geultje dat bij laag water ontstaat. Dammetjes aanleggen, vissen met een garnalennetje – je krijgt gewoon zin om zelf mee te doen. 

Steeds meer strandpaviljoens zijn het hele jaar geopend. Heerlijk om na een winterse wandeling met warme chocolademelk bij de open haard te zitten!

Schelpen zoeken is op het Texelse strand extra leuk omdat je er vaak fascinerende overblijfselen uit de prehistorie vindt, zoals versteende zee-egels en gladde zwerfkeitjes die in de IJstijd door gletsjers zijn meegevoerd.

Waddenstrandjes

Aan de oostkant van het eiland liggen bij laag water strandjes verborgen in de holte van de dijk. Het water is hier veel rustiger dan aan de Noordzeekust. Naast de jachthaven is een heerlijk strandje aangelegd. Strandvondsten laten zien dat het zeeleven hier weer heel anders is dan aan de andere kant van het eiland.

Zonnig en droog
Bruin worden kan al heel snel op het beschutte terras van een Texels strandpaviljoen; het eiland heeft gerekend over de afgelopen dertig jaar de meeste zonuren van Nederland. Met name in het voorjaar en de zomer schijnt op Texel de zon veel vaker dan op het vasteland.
Ook valt er gemiddeld veel minder regen. Dat is te danken aan de invloed van het zeewater en de opklaringen die zich overdag boven grotere eilanden vormen. Op satellietbeelden kun je daardoor vaak zien hoe buien precies een bochtje om Texel heen maken!

30 km strand in het kort

  • Met de auto? Het strand is op Texel nooit ver weg en op de fiets geniet je optimaal van het tochtje door de duinen. Wie veel spullen mee wil nemen, gaat wellicht toch liever met de auto. Geen probleem: files kent Texel niet en u kunt vlakbij het strand parkeren. 
    De betonplaten liggen er vanaf Hemelvaartsdag en worden medio oktober (of eerder als nodig) weer weg gehaald i.v.m. het stormseizoen. Het strand is dus in de wintermaanden soms slecht of helemaal niet begaanbaar voor de rolstoelen. Het kan zelfs ’s zomers voorkomen dat het strand onbegaanbaar is door weersomstandigheden.Op enkele strandslagen worden in het zomerseizoen (juli en augustus) de betonplaten soms verlengd met zgn. rolmatten, die dan een verbinding vormen tussen de betonplaten en het harde strandgedeelte. Dit is dus nergens gegarandeerd, want afhankelijk van de omstandigheden, het weer en de hoogwaterlijn op de verschillende strandslagen.
  • Zwemmen Het zeewater is van uitstekende kwaliteit. Tijdens het seizoen is er bewaking op de acht belangrijkste strandslagen.
  • Strandpaviljoens Er is een groot aantal strandpaviljoens. Steeds meer daarvan blijven het hele jaar door open, zoals die bij Paal 9, Paal 17, Paal 21, Paal 28 en Paal 33.
  • Naaktstrand Ten zuiden van Paal 9 en Paal 28 bevinden zich naaktstranden. Het strand is hier niet bewaakt.
  • Honden Op veel plaatsen op het Texelse strand is aanlijnen niet verplicht.
  • Sportief Het uitgestrekte strand biedt veel sportieve mogelijkheden. Om de veiligheid van de strandbezoekers te garanderen, zijn er aparte zones voor activiteiten als strandzeilen en kitesurfen.

    Voor meer informatie zie https://www.texel.net/nl/over-texel/strand/