Mama, wanneer gaan we weer naar Texel?

2 meisjes genieten van zelf geplukt fruit

De 10 leukste tips van insiders voor kinderen

1. Op zoek naar de Sommeltjes

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad door het bos. Kleintjes kunnen zelf hun weg zoeken langs ‘sommeltjes’, een soort Texelse kabouters. Voor grotere kinderen een uitdaging om als eerste de aanwijzingen te vinden.

2. Spelend de natuur beleven met de Kinderwandeling

Lopen als een rugstreeppad, rennen als een fazant of horen als een konijn. Met deze nieuwe kinderwandeling kunnen kinderen van 2 tot 80 de duinen bij Ecomare beleven zoals een plant of dier dat doet..

3. Op stap met de boswachter

Staatsbosbeheer en Ecomare organiseren speciaal voor kinderen een groot aantal excursies om het leven op het wad, op het strand en in de duinen te ontdekken. Wie durft er mee naar de meeuwenkolonie?

4. Landgoed De Bonte Belevenis

Hier kun je zien hoe met de hand kaarsen, papier, zeep en brood worden gemaakt. Daarna mag je het zelf proberen. En er is nog veel meer te beleven: er is ook een bierbrouwerij, speeltuin, er zijn boerderijdieren, je kunt er midgetgolfen en er is een theeschenkerij. Meer informatie vind je op texel.net

5. Het Piratenschip

Bij de jachthaven in Oudeschild ligt een 32 m lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren, om eindeloos te klimmen en te klauteren.

6. Wie schept het lekkerste ijs op Texel?

Wie schept het lekkerste ijs op Texel? Is dat ijsboer Christiaan of ijsmaker René den Nijs? Christiaan van IJsboerderij Labora maakt z’n ijs van verse melk en room, afkomstig van koeien die in het prachtige natuurgebied De Roggesloot mogen grazen. Bij Labora kun je allerlei smaken proeven: van Oma’s Appeltaart en Hoky Poky tot aardbeiensorbet (www.ijsboerderijlabora.nl). Ook René van Bakker Timmer maakt zijn ambachtelijk roomijs van verse Texelse melk. Bij Bakker Timmer (hoek Hogerstraat/Stenenplaats in Den Burg) proef je klassiekers als stracciatella, hazelnoot en vanille die bereid worden naar recept van opa Jan.

7. Garnalenkotter

Een tocht met een garnalenkotter is een avontuur voor groot en klein. Garnalen vangen (en eten) en zeehonden kijken.

8. Speeltuinen

Er zijn verschillende leuke speelplaatsen in het bos.
Er is ook nog een gratis overdekt kinderspeelparadijs in De Cocksdorp.

9. De vuurtoren

De vrolijk rood geschilderde vuurtoren op de noordpunt van Texel kun je beklimmen. Vanaf de omloop geniet je, op 45 meter boven zeeniveau, van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel zelf. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien! Van dat spectaculaire uitzicht genoten tot 2003 alleen de torenwachters. Maar nu mag iedereen naar boven klimmen en kijken zover het oog reikt.

10. Lammetjes knuffelen

Vanaf ongeveer eind maart tot september is kraambezoek van harte welkom op schapenboerderij Texel op de Hoge Berg. Bijna elke middag kan er naar hartenlust geaaid en geknuffeld worden!