Op Texel is alles net even anders dan aan de “overkant”.

Het meest gefotografeerde kerkje van Texel: het kerkje van Den Hoorn.

Over Texel

De Hoge Berg

Zonder Texel had Nederland er heel anders uitgezien. In de IJstijd lieten de gletsjers hier een solide basis van keileem en zwerfkeien achter. Een onwrikbare heuvel in het dynamische kustlandschap. Zo is Texel nog altijd het ‘scharnier van Holland’, waar de holle kustlijn van ons land aan is opgehangen en die de luwte biedt voor de bolle lijn van de Waddeneilanden.

Deze oudste kern van Texel wordt de Hoge Berg genoemd. Het is het glooiende landschap tussen Den Burg en Oudeschild met zijn schapenweiden en de typisch Texelse tuinwallen. De Texelse boeren maken die perceelafscheidingen al eeuwenlang van graszoden. Ook de schapenboeten, de asymmetrische schuren die je overal in het landschap ziet, komen alleen op Texel voor.

Het Skillepaadje loopt dwars door dit gebied van Den Burg naar Oudeschild ('Skil') langs de Skilsloot. Ooit aangelegd voor de bevoorrading van de VOC-schepen, tegenwoordig een van de mooiste fietspaden van Texel. Meer informatie over 'de Hoge Berg' bij VVV Texel.

Hofje den Burg

Meer schapen dan mensen

Het Oude Land van Texel is het deel van het eiland waar de meeste schapen worden gehouden. Op Texel wonen evenveel schapen als mensen: zo’n 13.500. In het voorjaar zorgen de tienduizenden lammetjes in de weiden voor het ultieme voorjaarsgevoel! 

Schapen en Boet

Nederland in het klein

Texel is Nederland in het klein, wordt vaak gezegd. Dat geldt zeker voor alle landschappen die op dit eiland voorkomen: duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden. Op veel plekken is nog steeds te zien hoe de eilanders door de eeuwen heen zijn omgegaan met de mogelijkheden en beperkingen van hun bijzondere omgeving. Als rechtgeaarde Hollanders zetten ze zo mogelijk het landschap naar hun hand met molens en polder(tje)s.

7 gezellige dorpjes

Den Burg is het grootste dorp van het eiland en maakt met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon de indruk van een stadje. Steeds meer mensen komen speciaal naar Den Burg om gezellig te shoppen bij de vele, zeer gevarieerde winkels.

De Koog is de enige echte badplaats van het eiland. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen: restaurants en terrasjes, winkeltjes, cafes en discotheken.

Het is moeilijk kiezen welk dorp het mooiste van het eiland is. Den Hoorn en Oosterend met hun oude straatjes en prachtige kerken scoren in ieder geval hoog. Maar ook Texels kleinste dorp De Waal ademt een verstilde schoonheid.

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en oefent met zijn stoere charme een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Je kunt vanuit de haven een boottocht maken op de Waddenzee en de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Rede beleven.

Vlakbij de vuurtoren, op de noordpunt van Texel, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje; toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken komen hier graag.

Bij VVV Texel vindt je alles over de dorpen van Texel.