Natuur op Texel

Achter de Horsmeertjes op Texel is duidelijk te zien hoe duinen zich ontwikkelen, hier vindt je veel jong duin.

De natuur op Texel is uniek voor Nederland en zelfs voor Europa

De Slufter

De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee van oudsher ongehinderd kan binnenstromen. Het resultaat: een werkelijk adembenemend landschap. Er groeien alleen planten die het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster. Als ze in de zomermaanden in bloei staan, kleuren ze de Slufter roze, lila en paars. In het najaar geeft zeekraal het gebied een rode gloed. Hier hoor je alleen vogelgeluiden en het geruis van de zee.

De grootste lepelaarkolonie van Nederland

In natuurgebied De Geul op de zuidpunt van het eiland vind je de grootste lepelaarkolonie van Nederland. De elegante witte vogels voelen zich bijzonder op hun gemak op Texel omdat hun belangrijkste vijand, de vos, hier niet voorkomt. Bovendien ligt de rijke voedselbron van de Waddenzee vlakbij.

De vogelrijkdom van Texel is wereldberoemd. Bijna nergens op de wereld komen zoveel vogelsoorten voor: wel zo'n 300. Dat komt doordat de meeste vogels niet graag over zee vliegen en zo lang mogelijk de kustlijn aanhouden. En de zeer gevarieerde eilandnatuur biedt hen een overvloed aan voedsel.

Werelderfgoed Waddenzee

Aan de oostkant van het eiland ligt het wad, een fascinerende wereld tussen eb en vloed. Beleef dit unieke getijdengebied tijdens een boottocht vanuit de haven van Oudeschild.  Onderweg ontdek je hoe vol van leven het hier is; vooral de zeehonden zijn onweerstaanbaar! Wie niet bang is voor een beetje prut, maakt een wadlooptocht onder leiding van een ervaren gids.
De Waddenzee kreeg in 2009 de Werelderfgoedstatus. Het is het grootste natuurgebied van West-Europa en vormt een onmisbare schakel in een wereldwijd ecosysteem. Lees meer over het ontstaan van de waddeneilanden op VVV Texel.

Wilde orchideeën 

In de rest van Nederland zijn wilde orchideeën zeldzaam, maar op Texel groeien er miljoenen. Je vindt ze in de natuurgebieden, maar ook in de wegbermen en zelfs in de tuin van de VVV. Het beste moment om orchideeën te spotten is juni.

De geboorte van een duin

Texel groeit aan de zuidpunt nog steeds aan. Op het superbrede zandstrand van De Hors waan je je alleen op de wereld. Zo'n dynamisch gebied waar de natuur zijn gang kan gaan, is bijna nergens in Nederland meer te vinden. Hier kun je live de geboorte van een duin meemaken.