Musea op Texel

Er is altijd veel belangstelling voor het voeren van de zeehonden bij Ecomare op Texel.

Bruinvissen en VOC-experience op Texel

Bruinvissen en zeehonden

Bij Ecomare zijn naast de zeehondenopvang nu ook de bruinvissen grote publiekstrekkers. Het zijn sympathieke dieren die veel op dolfijnen lijken. Door de glazen wanden van de bassins kun je de zeehonden en bruinvissen ook goed onder water zien. Ook in het museumgedeelte van Ecomare kun je uren doorbrengen. Hier worden onder meer het ontstaan van Texel in de IJstijd en de ontwikkeling van de unieke eilandnatuur uitgelegd. Intrigerend zijn de kwallenexpositie en de grote zeeaquaria met hun bewoners. 

Kaap Skil

Het nieuwe gebouw van Kaap Skil in Oudeschild valt op door het bijzondere design en biedt plaats aan indrukwekkende exposities. Dankzij de allernieuwste technieken komt de maquette van de Rede van Texel  helemaal tot leven. Je kunt in het museum alles te weten komen over de roemruchte Verenigde Oostindische Compagnie. Kaap Skil heeft een primeur met de vondsten uit de eerste onderwateropgraving in Nederland, een rijkbeladen zeilschip dat vierhonderd jaar geleden zonk in het Marsdiep. De populaire juttersafdeling is gebleven en in het Oudeschilder buurtje met huisjes, winkeltjes en werkplaatsen zijn regelmatig demonstraties visroken, smeden en touwslaan.

Juttersverhalen bij Flora

De Texelse jutters hebben een eigen museum: Maritiem- en Juttersmuseum Flora, aan de Pontweg naar De Koog. Jan Uitgeest en zijn collega-jutters vertellen de bezoekers graag over hun avonturen bij nacht en ontij op het Texelse strand

Vuurtoren  

De stoere rode vuurtoren op de noordpunt van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. Ziet u niet op tegen een flinke klim? Dan wordt u na 153 treden beloond met een schitterend uitzicht over de Noordzee, het wad en het nabijgelegen Vlieland. 

Russenoorlog

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, toen de rest van Nederland al was bevrijd, werd op Texel felle strijd geleverd tijdens de zogenaamde Russenoorlog. Georgische krijgsgevangenen kwamen in opstand tegen de Duitse bezetters, met als resultaat duizenden doden en een enorme ravage op het eiland. Wie meer wil weten over de Georgische Opstand moet zeker een bezoek brengen aan Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel, bij het vliegveld.
Hier wordt ook het onverwacht rijke vliegverleden van het eiland onthuld. Wist u bijvoorbeeld dat de KLM al in 1937 een lijnvlucht op Texel opende?

Texel in vroeger tijd

  • De Oudheidkamer  is gevestigd in een oud trapgevelpandje in Den Burg. In de oud-Hollands ingerichte kamers kun je je goed voorstellen hoe de Texelaars in vroeger eeuwen leefden. Op de zolder is een expositie over het korte maar veelbewogen leven van Aagje Luijtsen. Deze Texelse zeemansvrouw schreef in de achttiende eeuw haar geliefde man op zee talloze aangrijpende brieven, waarvan een groot deel is teruggevonden.
  • Een boerderijtje uit grootmoeders tijd biedt onderdak aan het Museum Waelstee. Dit belicht vooral de landbouw, die nog steeds van groot belang is voor het eiland.
  • Sinds kort is er een nieuw museumpje op Texel: het Walvisvaardershuisje in Den Hoorn. Lange tijd werd dit schitterend bewaard gebleven pandje bewoond door walvisvaarders. Drie eeuwen historie zijn hier bijna letterlijk voelbaar.