Genieten op locatie

Lammetjes genieten van het voorjaarszonnetje in de luwte van een Texels schapenboet.

Proeven van Texelse producten

Texel heeft veel te bieden op culinair gebied. Eerlijk voedsel, op het eiland zelf geproduceerd met nadruk op kwaliteit en respect voor de natuur. 

Denk behalve aan het beroemde Texelse lamsvlees ook aan verse asperges, op het eiland gepelde garnalen, de beste schapenkazen en lokale kruidenbitters. Bij veel bedrijven bent u welkom om te proeven of voor een rondleiding. Erg interessant zijn de rondleidingen bij kaasboerderij Wezenspyk, de Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Paddestoelenkwekerij.

Boerenwinkeltjes

Wie in de maand mei of juni op het eiland is, mag de Texelse asperges niet missen. Ze zijn van uitzonderlijke kwaliteit en staan op de menukaart van veel Texelse restaurants. U kunt ze ook bij de boer zelf kopen. De koeien van IJsboerderij Labora leveren de melk voor het heerlijke ijs in de eigen ijssalon. In de Zelfpluktuin kunt u zelf fruit en bloemen plukken. Alle boerenwinkeltjes kun je bekijken op de website van VVV Texel.

Lekker rondje Texel

Zo’n romig ijsje is wel een heel goede reden om even af te stappen bij IJsboerderij Labora. En zelfgeplukte frambozen en bessen smaken natuurlijk veel lekkerder! Zelf fruit en bloemen plukken kan in de Zelfpluktuin. Bij veel bedrijven kunt u ook een kijkje achter de schermen nemen. Hier vind je een overzicht van bedrijven.

Eet-evenementen

Een andere uitstekende manier om kennis te maken met de lokale specialiteiten is een bezoek aan een van de Texelse eetevenementen, zoals Texel Culinair. Een heel ander soort chefs zult u aantreffen op het HavenVIStijn in Oudeschild. Zij bereiden hun visspecialiteiten bijvoorbeeld op een zelfgemaakt rookvat.

Aspergetip

Asperges eet je op Texel ‘tussen Moederdag en Vaderdag’. Wie in die periode op het eiland is, mag deze kans niet missen. Zelfs Brabantse telers vinden dat de op zilte grond geteelde Texelse asperges van uitzonderlijke kwaliteit zijn.

Tip: zelf oesters rapen

Als exclusief gerecht staan ze op het menu van chique restaurants. Langs de Texelse waddenkust liggen de verse Japanse oesters voor het oprapen. En dat mag dus gewoon! De tijd om oesters te rapen is ongeveer van september tot juni. Bereid ze bijvoorbeeld op de barbecue in hun eigen vocht in de nog gesloten schelp. Verrukkelijk! Kijk op de pagina 'oesters en meer' bij VVV Texel voor meer informatie.

Michelin-ster

In alle dorpen van Texel zijn goede restaurants te vinden. Zij maken graag gebruik van de overvloed aan lokale kwaliteitsproducten. Culinaire Verwennerij Bij Jef in Den Hoorn heeft er zelfs een Michelin-ster mee verdiend.

Meer informatie