Spring naar inhoud
Zoek en boek

Lichtkunstwerken op de Zuidertoren

Lichtkunstwerken op de Zuidertoren

Lichtkunstwerken op de Zuidertoren

De Noordertoren en de Zuidertoren vormden samen van 1854-1910 de lichtmarkering van Schiermonnikoog. Door veranderende techniek (de Noordertoren kreeg een draailicht) werd de Zuidertoren in 1910 overbodig als vuurtoren. De organisatie van Hi-Lo zag in de prachtig centraal gelegen toren een ideaal ‘canvas’ voor een kunstvorm die inhoudelijk met het verleden van de toren overeenkomt: lichtkunst.

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.
In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar. De zes kunstenaars zijn gekozen om hun ervaring, inhoudelijke thematiek en technische innovatie. Naast Femke Schaap gaat het om Jacco Olivier, Jan van Nuenen, Gilleam Trapenberg, Daphne Glasmacher en Jos Agasi.
 
Alle kunstwerken van Baken Schiermonnikoog houden in tijdstip, duur en intensiteit rekening met het seizoen en de ‘dark sky’ status van het eiland.
Aanvangstijden nautische schemering

Meer informatie

Data en tijden onder voorbehoud van wijzigingen